Kalewala

Zaterdag 8 oktober 2022  -  interne voorstelling

(Zondag 9 oktober 19:30 voorstelling voor extern publiek)

De Kalewala is een Fins volksepos. Het bestaat uit 50 Runen (hoofdstukken) en is geschreven op een trocheïsch allitererend ritme. Vroeger werd het op een heen en weer wiegende manier aan elkaar doorverteld. In machtige beelden die continu in beweging zijn, zich omvormen en veranderen, wordt het leven van een aantal personages beschreven.

Het verhaal begint lang, lang geleden, voordat onze tijd begon. Toen leefde er in het luchtrijk een eenzaam maagdelijk wezen. Er was nog geen vaste aarde en geen mensen in de vorm van wat wij nu zijn.

Het luchtwezen werd de Schone Luchtkrachtdochter genoemd en leefde in de wervelende bewegingen van lucht- en waterstromen. Op een gegeven moment besluit dit wezen neder te dalen en zwaarte aan te nemen, zich aan het water toe te vertrouwen. Wind en golven spelen met elkaar. Als er nog meer zwaarte ontstaat, komen vaste grond en landtongen tevoorschijn.

Opeens kwam er een eend aangevlogen en bouwde een nest waarin ze zeven eieren legde. Het zevende en laatste ei was van ijzer. De eend broedde op de eieren tot ze braken. Daaruit ontstonden hemel en aarde.

Het mensenwezen ontstaat ook en is ondertussen ook meer aards geworden, de geboorteweeën zijn begonnen, en het besluit zich te bevrijden van het waterwezen. Hij komt langzaam het land op kruipen op zijn knieën. In het verhaal wordt hij Vainemoinen genoemd en word uit Ilmatar geboren. (Ilmatar is een luchtgodin). Hij gaat rechtop op de aarde staan en schouwt de hemelboog, de sterren en de maan. Later gaat hij het land bezaaien en langzaam wordt de aarde vruchtbaar. De “grote schenksters en de scheppingsdochters" dragen ook bij dat dit allemaal gebeuren kan. Dit zijn krachten en machten die met en door het mensenwezen voor een wevend geheel van het leven zorgen.

Wij laten bepaalde delen uit de eerste en de tweede Rune horen en zien. Hierin wordt het scheppingsverhaal beschreven. De muziek die gespeeld wordt, is van de Finse componist Sibelius. Hopelijk kunnen wij jullie hiermee verwonderen en meenemen in deze mooie beelden en geluiden.
                                                                                                                               Oddlaug


Zaal: De Halde Aanvang: 19:30 Duur: 45 minuten Geen pauze