Bach ontmoet De Fesch

Zaterdag 4 november 2023

Stichting Bachcantate Bergen verzorgt in Bergen en Schoorl al vele jaren uitvoeringen van de cantates die J.S. Bach heeft geschreven. Bach heeft een enorme bibliotheek achtergelaten waaruit geput kan worden. Dit jaar wil SBB daarnaast graag speciaal aandacht schenken aan Willem de Fesch, een destijds beroemde Nederlandse tijdgenoot van Bach.

> Van De Fesch zal voor ons de Missa Paschalis uitgevoerd worden. Deze niet compleet bewaard gebleven mis beleefde op 16 april 1730 haar premiere in de Kathedraal van Antwerpen, waar De Fesch tussen 1725 en 1731 kapelmeester was. De Missa Paschalis is een feestelijke Paasmis, gereconstrueerd door Donemus en musicoloog Robert Tusler en bestaat uit drie delen; Kyrie, Gloria en Credo.

> Van J.S. Bach zal gespeeld worden de Cantate BWV 6: Bleib bei uns, denn es will Abend werden. Deze cantate werd gecomponeerd voor 2e Paasdag en voor het eerst uitgevoerd in Leipzig op maandag 2 april 1725. Het is de tweede cantate in Bach’s tweede cantate-cyclus. Met het monumentale openingskoor breekt Bach met zijn reeks koraal-openingen voor de 40 cantates die eraan vooraf gingen.

Bach gebruikt de tekst van een anonieme librettist, gebaseerd op de voorgeschreven bijbelteksten voor tweede Paasdag: Petrus’ preek uit de Handelingen en het verhaal van de Weg naar Emmaeus (Lucas 24:13-35). Hierin lopen twee van Jezus’ discipelen op hun voettocht naar Emmaeus te treuren over de dood van Jezus, als een vreemdeling zich bij hen voegt, in wie zij de opgestane Jezus herkennen. Zij smeken hem om hen bij het vallen van de duisternis niet alleen te laten. In elk van de zes onderdelen van deze cantate speelt Bach met het contrast tussen het helle licht van het geloof tegenover het duister dat de zondige wereld bedreigt.

Ellen Verburgt (dirigent)
Sabine Kirsten (sopraan)
Talitha van der Spek (alt)
Koen Masteling (tenor)
Joris van Baar (bas)

Ensemble Camerata Bergen
Cantatekoor Bergen

Zaal: De Halde Aanvang: 19:30 Duur: 50 minuten Geen Pauze